Nagyot fordult a világ a laptopgyártók háza táján az elmúlt 10 évben. Míg az ezredforduló után azzal küzdöttek a gyártók, hogy sikerüljön egy méretesebb aktatáskánál kompaktabb méretűre csökkenteni a laptopok méretét, addig időközben kikopott az a fajta igény a strapabíróságra és időtállóságra, amit a régi laptopoknál megszoktunk és szerettünk.

Hogy konkrét példával éljek: egy atomtámadást is túlélő Dell Inspiron 6400 kaliberű elnyűhetetlenséget semmilyen, ma újonnan kapható laptopnál nem találjuk, bárhogy keressük.

Mintha időközben a tervezőmérnökök elfelejtették volna, hogyan és milyen anyagokból kéne olyan laptopot csinálniuk, ami egyben lesz még 5 év múlva is. Ilyenkor természetesen nem az alaplap nyomtatott áramköreire kell gondolni, hanem a laptop műanyag házára.

Komoly rákfenéje lett ez a laptopoknak az elmúlt években, hiszen a burkolat alatt dolgozó hardver még sok esetben évekig működne, ám egy-egy törött műanyag alkatrész cseréje nem ritkán vetekszik a gép értékének felével, harmadával is.

Olyannyira gyakori probléma ez, hogy még a legjóindulatúbban sem hihetjük azt, hogy nem direkt van így.

A laptop gyártók jól felfogott érdeke, hogy vásárolj, költsd el a pénzed. Eljutott ugyanis odáig a technika, hogy amúgy nem volna szükséges mindennapi felhasználáshoz 2-3 évente új laptopot venned. Hogy megint csak egy konkrét példával éljek, a 2010 végén bemutatott első generációs Intel Core i5 processzorok (pl: Core i5-560M) a mai napig tisztességgel elvégzik a dolgukat, ha olyan feladatokról van szó, mint az internet böngészése, levelezés és így tovább.

Az merőben más kérdés, hogy minden ilyen laptop ripityára törött, ammi anno ilyen CPU-val került a polcokra. Az úgynevezett „fogyó műanyagalkatrészek” szó szerint elporladnak a folyamatos igénybevétel hatására, a javítás pedig olykor horribilis összegeket emészt fel.

Nem érdeke a gyártóknak, hogy a garanciaidő lejárta után is jó maradjon a laptop.

Két igen könnyen beazonosítható időzített elévülési pontja van a laptoponak, az egyik a már korábban alaposan körbejárt videóchip (GPU) problémája, a másik pedig a műanyag ház gyengeségei.

Ma bemutatom miért és mely burkolati alkatrészek hajlamosabbak leginkább a törésre és néhány tippel is szolgálok, hogy miként tudod elkerülni a laptopod idő előtti kényszer-nyugdíjazását.

IDŐZÍTETT ELÉVÜLÉS

Ha szkeptikus vagy a betervezett hibákkal kapcsolatban, akkor forgasd el vízszintesen 90°-al a laptopod (akár jobbra, akár balra) és nézd hogyan nyeklik-nyaklik a kijelző és a műanyag ház alsó része, amikor kinyitod és becsukod a kijelzőt.

A gyártók teljes mértékben tisztában vannak vele, hogy először a mozgóalkatrészek és az azok körüli támaszpontok jelentik a leggyengébb láncszemet, melyre rá is „erősítettek” (akarom mondani gyengítettek, nézőpont kérdése ugye).

Nem volt nehéz dolguk: tudják, hogy egy átlag laptop user naponta 10-15 alkalommal nyitja fel és csukja le a laptopjának kijelzőjét. Ezt követően ki kellett válasszanak 1-2 olyan alkatrészt, melynek a korábban kalkulált nyitási/csukási szokásokat figyelmbe véve, a garanciaidő éveiben lévő napokkal felszorozva kapnak egy számot, hogy hány alkalommal is nyitod-csukod a kijelzőt.

Az otthoni laptopok gyenge anyaghasználatának leggyengébb pontja a zsanér, szinte kivétel nélkül eltörnek 

 

 

Erre még rádobnak egy 10-15%-os hibatűrést (érzitek az iróniát remélem), hogy biztosan a garanciaidő lejárta után törjön el a laptop, és máris készen van a „tökéletes”, a garanciaidő végéig hibátlan, majd azt követően tönkremenő laptop.

A laptopra pedig szükséged van, így vagy megcsináltatod (amire az esetek 80-90%-ban az lesz a válasz, hogy nem éri meg), vagy vásárolsz egy újat. Üdv a fogyasztói társadalomban.

A GYENGE PONTOK

Gondolom az eddigekből rájöttél mire gondolok, amikor gyenge pontról vagy fogyó műanyagalkatrészről beszélek.

Egyetlen olyan, a burkolathoz kapcsolódó mozgóalkatrész van a laptopodban, ami el tud törni, ez pedig a zsanér. Ha pedig nem a zsanér, akkor az alsó műanyag ház vagy épp a kijelzőt magában rejtő hátlap.

Ez a három alkatrész él együtt szimbiózisban és biztosra veheted, hogy közülük legalább egy alul van tervezve.

Leggyakoribb eset a zsanért az alsó műanyag házba befogó csavarok számára létrehozott ún. csavarfészek.

Zsanéronként 3-4 ilyen csavarfészekről beszélünk, ezek törnek ki a helyükről előszeretettel. Ha pedig nem a csavarfészkek, akkor a zsanér maga törik el, általában a legnagyobb terhelésnek kitett részen, a zsanér pálca tövénél.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy még egy zsanér törés esetén is az utolsó csavarig szét kell szerelni a laptopot az új zsanér beszereléséhez, ilyenkor pedig hajlamosak az addig még a szentlélek által a helyükön tartott csavarfészkek is kitörni a helyükről.

A cserealkatrészek jó esetben elérhetőek, nem ritkán azonban igen hosszú szállítási idővel és meglepően magas árral kell kalkulálni (a gép eredeti és jelenkori használt értékét figyelembevéve).

Rossz esetben már nem találni ilyen alkatrészt, ilyenkor meg lehet próbálkozni nem hivatalos forrásokból való beszerzéssel (kétes minőségben) vagy donorgép vásárlására, abban a reményben, hogy az általunk keresett alkatrész abban a gépben még viszonylagosan jó állapotban van.

Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy miből nem lehet várat építeni, így ez opció a legritkább esetben bizonyul járható útnak.

 

A TÖRÉSRE FOGÉKONYABB LAPTOPOK

Konkrét példák említése nélkül, nagyvonalúan általánosságban beszélve elmondható, hogy az olcsóbb laptopok hamarabb, a drágábbak pedig később fognak eltörni.

Kivétel természetesen van, de ezt diktálja a nagy számok törvénye. No persze illúzióid ne legyenek, a 3-400 ezer forintos gamer vagy üzleti laptop is be fogja dobni a törülközőt egy adott ponton, ugyanakkor ezekre a gépekre hosszabb is a garanciaidő.

100 ezer forint alatti és akörüli laptopok borítékolhatóan eltörnek az 1-2 éves garanciaidő lejárta környékén, míg az üzleti gépekre adott 3-5 év garancia nyújt egyfajta biztonságot ilyen téren.

Ennek elsődleges oka a műanyag korlátozott használata, ami helyett inkább alumíniummal és magnéziumötvözetekkel dolgoznak a rendszeres igénybevételnek kitett alkatrészeknél – névlegesen az alsó burkolati elem kerül komoly megerősítésre a csavarfészkekkel együtt.

 

Egy korábbi írásunkban részletesebben foglalkoztunk a kérdéssel, így most csak érintőlegesen megemlítem: érdemes felismerni, hogy egy adott üzleti szérián belül az összes laptop esetén a gyártás leegyszerűsítése végett a felhasznált burkolati elemek és a garanciaidő megegyezik a leggyengébb és a legerősebb felszereltségű laptop esetén is.

Így a teljesítményben minimális kompromisszumokkal (Core i5 helyett i3, 16GB RAM helyett 8GB, stb.) egy jelentősen strapabíróbb, akár 2x olyan hosszú garanciaidővel ellátott üzleti gépet vehetsz magadnak, mintha a consumer kategóriából választanál.

Ha pedig mégis maradnál az otthonra szánt laptopoknál, akkor előszeretettel ajánljuk a Dell gépeit, ugyanis ez a gyártó még a legolcsóbb gépeire is 3 év garanciát vállal.

MIT TEHETSZ EZ ELLEN?

Van pár trükk, amivel elodázhatod a korábban említett alkatrészek törését. A dolog nyitja… nos, hogy hogyan nyitod ki a kijelzőt.

 • nyitásnál egy kézzel ne a kijelző sarkát, hanem közepénél fogva emeld a kijelzőt
  lecsukásnál két kézzel, a kijelző két sarknál, vagy közepénél hajtsd le a kijelzőt
   kerüld a hirtelen mozdulatokat
   amikor nem muszáj, akkor ne hajtsd le a kijelzőt
   ha energiatakarékosság miatt hajtanád le, akkor inkább állíts be a Windows-ban időzítőt, hogy hány perc után kapcsoljon ki a kijelző
   ne hordozd a laptopot a kijelzőnél fogva, mindig a gép aljánál fogd meg

Apró dolgok ezek, de akár évekkel is meghosszabbíthatják az amúgy eltörésre hajlamos műanyag elemek és a zsanér élettartamát.

ÉS HA MÁR ELTÖRÖTT?

Ha már megtörtént a baj, akkor a legjobb dolog amit tehetsz, hogy nem pánikolsz és nem próbálod meg házilagosan megszerelni.

Sem az alkatrészek, sem az eszközök nem állnak rendelkezésedre, a rutinról nem is beszélve. Nagy valószínűséggel nagyobb kárt okozol csak. Ilyenkor a legjobb, hogy abban a pozícióban hagyod a laptopot, amiben eltört. Ha nyitás közben tört el, akkor valószínűleg lecsukni sem fogod tudni, nem is szabad erőltetni.

A gép továbbra is bekapcsolható és egy gyors adatmentés erejéig nyugodtan használhatod is. Ha olyan szögben áll a kijelző, hogy nem látsz rá, akkor VGA, HDMI vagy DisplayPort-on keresztül ráköheted külső kijelzőre a gépet.