A különbség egy felhasználó számára igen nagy, hiszen az egyiken tudja az adatait tárolni a másikon nem. De akkor a másik mire való. Ebben a cikkben fényt fogok deríteni arra, hogy melyik, milyen szerepet tölt be a számítógépünkben.

Memória, azaz a RAM:
A számítógép memóriájában sajnos nem tudjuk tárolni sem a fényképeinket, zenéinket, a programokat, de még szöveges fájlokat sem. A memóriában csak ideiglenesen tárol a számítógép fájlokat, amiket maga a gép tesz oda. Erről mi tudomást sem veszünk, hogy mikor mit tárol benne. Ellentétben a háttértárral, a memória a kikapcsolás után elveszti a tartalmát, így semmiféle képpen nem tudunk benne felhasználói adatokat tárolni. A memória a processzor által már elvégzett műveleteket tárolja, ezzel is gyorsítva a gépet, hogy adott műveleteket ne kelljen többször is elvégezni, ha el lehet tárolni. Ekkor merülne fel, jegyzem meg, jogosan a kérdés, hogy erre a háttértároló akkor miért nem alkalmas, hisz az kikapcsolás után is megtartja tartalmát. Erre az lenne a válasz, hogy a leggyorsabb háttértárolótól is akár többszázszor gyorsabb a memória. Az úgy gondolom, még érdemes megemlíteni, hogy kikapcsolásnál a memória tartalmának bizonyos részeit elmenti a gép a háttértárba. A rendszer működése nagyon egyszerű, levázolható mondjuk egy mp3-as fájl megnyitásával. Rákattintunk a kiszemelt mp3 fájlra. Köztudott, hogy az mp3 egy tömörített fájl, így azt, hogy zökkenőmentesen lejátszhassuk, előtte ki kell csomagolni. A kattintást követően, a gép betölti azt a háttértárból a memóriába. Itt jön szóba a processzor, ami nekiáll kicsomagolni a fájlt, szintén a memóriába, és közben játssza le. Ha itt nem lenne képben a memória, igen bajban lennénk. Egy mezei mp3 lejátszása elég komolyan leterhelné a háttértárat, ezzel megakasztva a gépet. Hisz, ha végig gondoljuk, olvasná róla be folyamatosan a tömörített fájlt, a kicsomagolást követően egyből írná is rá vissza, és szintén ezzel párhuzamosan, pár milliszekundum késleltetéssel olvasná is vissza a lejátszáshoz. Egyszerre három folyamatot végezne… Ha növeljük a méretét, a számítógép nem fog tudni több felhasználói adatot tárolni, de egy bizonyos intervallumon belül gyorsabb lehet, hiszen több számítást tud tárolni ideiglenesen, amit utána nem kell újra kiszámolni, csak előhívni a processzorból.

A háttértár:
A memóriánál jóval lassabb, de a kikapcsolást követően megtartja tartalmát. Ebben tudjuk tárolni összes adatunkat. Lehet ez is memória alapú (SSD) vagy mechanikus (HDD) is. A számítógép innen tölti be az operációs rendszert, és a programokat is. Ha a méretét növeljük, a számítógép nem lesz gyorsabb, csak több adatot tud tárolni.