Vannak emberek, akik úgy döntenek, hogy szakmai tapasztalat nélkül, esetleg YouTube videó alapján, vagy csak kisérletezési szándékkal nekiállnap javítani, vagy összerakni számítógépet. Sajnos ezeknek nagy része nálunk köt ki.

1. Ha  még az életben nem forrasztottunk (esetleg villanyvezetéket…) és nincs is hozzá megfelelő eszközünk, és felszerelésünk, akkor ne álljunk neki. Ezt már több nálunk járt tablet USB csatlakozója megtapasztalta. Ilyenkor a nyákról az összes pad felszakadt,a környező alkatrészeket pedig sikerült lekotorni. Innentől kedve nincs hova forrasztani, és az alkatrészeket sem lehet pótolni.

2. Mi is arra buzdítunk mindenkit, hogy a számítógépek, laptopok karbantartása, tisztán tartása mennyire fontos. Ha ilyet sem csináltunk még, egyedül nem érdemes neki állni. Az alábbi képeken pl. az látható, hogy az ügyfél az alaplap alja, és a processzorhűtő ellendarabja közé aplikálta a hűtőpasztát. Az indok ismereten. A processzor, és a hűtőborda közütt száraz volt. A gép nem károsodott, de a hűtés hatásfoka romlott. A másik kedvencem, amikor a megvásárolt mini fecskendőben lévő összes hűtőpaszta rákerüla a processzorra. Ennek az az ereménye, hogy amikor a hűtő visszakerül a helyére, a paszat 90%-át kinyomja, és az alaplap, valamint a processzor foglalat köré folyik. Ez a pricesszornál kontakthibát képes okozni, jobb eseben.

 

3. Egy laptop ventillátorának mind két oldalán öntapadós, kb 1,5mm vastagságú ragasztószalag darabok voltak ragasztgatva. Nem tudjuk megindokolni ,hogy ezzel milyen jelenséget próbáltak előidézni, vagy elhárítani, de a ragasztószalag darabok miatt a ventillátor összenyomódott és surlódott. A laptop a hangos ventillátor miatt került be szerviszelésre.

4. Majd én összerakom… Havonta kerül be hozzánk legalább egy gép azzal, hogy hozza a büszke tulajdonosa a zsír új gépet, hogy ő rakta össze de mégsem indul, vagy nem ad képet. Tipikusan előfordul, hogy a újabb generációs Intel ix processzorokat (LGA1151 v2) régi alaplapba rakják, mert hát “belemegy”. Aha, csak nem indul el, nem ad képet, stb. A másik csoda, amikro az alaplap alá a gépházba beültetésre kerül az összes létező fém távtartó. Oda is, hogy az alaplapon nincs csavar hely, és nem kellene. Ez zárlatot okoz, jobb esetben az eltávolításuk után megy a gép, rosszabb esetben új(abb) alaplap.